Skip to main content

Tak ada logika

Salam perkenalan buat yang baru saja sampai disini..

Dunia hari ini bersama arus kemodenannya memicu akal manusia untuk sering bertanya dimana logik. Semua kejadian yang berlaku harus ada logiknya. Kalau tiada logik,tidak masuk akal,tidak diterima,bahkan dianggap sesat. Demikianlah kepesatan membangun memalingkan manusia dari berfikir apa lagi berperasaan seperti yang Tuhan mahu. Fungsi hati dilenyapkan sama sekali. Akal yang berpandukan nafsulah yang kini menjadi raja menguasai manusia.

Namun,didalam kesibukan manusia mencari logika,mereka terlupa kepada banyaknya hal yang dilakukan manusia hari ini yang menyalahi logik. Kalau hendak disenaraikan belum tentu mampu untuk dilakukan. Kerana ketidak logikan yang dilakukan manusia itu terlalulah besarnya. Tapi kenapa sampai manusia lupa memikirkannya?

Logikkah hamba melupakan Tuhannya?
Logikkah singgah sementara didunia tapi mengumpul harta?
Logikkah mempercayai kematian tapi sama sekali tidak memikirkannya?
Logikkah percaya adanya Tuhan yang menciptakan seisi dunia tapi tidak meminta kepadaNya?

Bila aku renungkan hanya sedikit dari sekian banyaknya ketidak logikan yang dilakukan manusia,aku malu.. Malu sekali dengan Tuhan yang maha memiliki segala yang logik dan tidak logik. Aku lah hamba yang terlalu banyak melakukan hal yang tidak logik bagi seorang hamba terhadap Tuhannya. Sedangkan aku sangat tahu persis kemampuan Tuhan untuk melakukan kejadian diluar jangkaan. Bukankah fenomena bumi pada hari ini sudah terlalu banyak menggambarkan betapa Tuhan bertindak diluar fikiran manusia? Tidak takut lagikah?

Duhai hati..sampai bila engkau mahu begini? Kembalilah kepada tujuan asal mengapa engkau dicipta. Bukankah engkau sepatutnya sedang takut dan cinta kepada Tuhan yang maha mencipta...?

(Renungan kejadian gempa bumi hari ini)

Comments

Popular posts from this blog

Surat terbuka untuk Kak Atiah

Assalamualaikum wrt wbt Bismillahirrahmanirrahim..
Surat terbuka untuk kakak ku Ummu Atiyyah bt Asaari. Moga-moga Kak Atiah dalam keadaan sihat lahir dan batin dan juga sedang sangat sedar apa yang telah dilakukan ini, serta faham kesan dan akibatnya kepada diri sendiri terutamanya dan juga seluruh keluarga.
Saya tuliskan surat terbuka ini adalah untuk menjawab segala apa yang telah Kak Atiah perkatakan samada melalui video di facebook juga melalui tulisan (Syed Azmi) yang telah tersebar, sekaligus untuk mengingatkan Kak Atiah terhadap apa-apa yang mungkin Kak Atiah terlupa. Tak salah rasanya untuk kita adik beradik saling ingat mengingatkan pada kebenaran dan kesabaran..
1- Kak Atiah diberi amanah untuk menjaga syarikat di Jerash, Jordan. Sementara kami adik beradik yang lain juga diberi tanggungjawab di cawangan GISBH yang lain. Di Jerash, Kak Atiah bukan saja diamanahkan untuk menguruskan perniagaan restoran, tapi turut diberi kepercayaan menjaga lebih 50 orang pelajar yang ditaja oleh…

Surat dari Adib

‎السلامعليكمورحمةاللهوبركاته، ‎بسماللهالرحمنالرحيم.
Buat kak Atiyyah yang dikasihi.. Ini sedikit Luahan hati Adib untuk Kak Atiyyah, salah seorang dari 2 orang Adik lelaki kandung kak Atiyyah yang sangat  sangat mengharap Kak Atiyyah semakin nampak betapa hebatnya Allah membolak balikkan hati-hati setiap kita.
Maha besar Tuhan dari menzalimi hamba hambanya, melainkan hamba itu sendiri menzalimi akan diri mereka. Kak Atiyyah ingat tak Abuya Umu? Ayah dan Ibu Kandung Kak Atiyyah!!! dan yang paling besar Ayah ibu kepada hati hati kita yang ajar didik kita agar Takut Allah  Rindukan Nabi. membesarkan dan mentaati Pemimpin.
Kak Atiyyah ingat tak? waktu Umu ada..sebelum Umu pergi tinggalkan kita. Umu selalu cakap dan ingat ingatkan pada kita. "dalam Al Qur'an yang kita baca, Allah ceritakan Aku siapkan Syurga Neraka untuk hamba hambaku tapi Allah ingatkan pada hamba hambanya..Akan Nikmat Syurganya dan azab api nerakaNya. Allah juga ingatkan akan kekuasaaNya!!! Tapi ramainya hamba-hambaku y…

Surat dari Yah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kepada Kak Atiyah yang diingati, Mudah-mudahan apa yang Yah tulis ni untuk Yah sendiri terus mengambil pengajaran dari apa yang dah berlaku. Sebab Iman itu bukan boleh diwarisi walaupun atas nama darah daging sendiri. 
1. Yah masih ingat macam mana pernah Yah sendiri tengok dari dulu lagi K.Atiyah kalau ditegur oleh Abuya (kadang-kadang ditegur tu hanya gurauan sahaja) tapi K.Atiyah akan merajuk dan tarik muka pada Abuya. Maksud Yah kongsikan ini, Sebab memang dari dulu lagi K.Atiyah ni sikap tu macam ni, macam yang dah diceritakan oleh K.Khaulah sendiri yang lebih kenal K.Tiyah. 
2. Bahkan pernah sahaja K.Atiyah (ketika tu masih ada Ummu lagi) punyalah K.Atiyah geram dengan Zainab sebab adalah Zainab ni buat perangai (perangai sebagai budak kecillah, bukan Zainab tu dah dewasa) Sampai K.Atiyah punyalah tak sabar, ambil cawan baling hampir nak kena pada Umu waktu itu. Tapi Umu tenang sahaja sebab Umu kenal sikap K.Atiyah tu. 
3. Ampun maaf K.Atiyah, Zainab send…