Untuk Zainab

Tuesday, July 23, 2013

Nab,
6 tahun lepaskan,hari nilah Angah tengok susahnya Mama nak lahirkan Nab. Lama Mama tahan sakit. Panjang doa Jad Jaddah moga Mama dan Zainab dua-dua selamat. Alhamdulillah.. Lepas beberapa jam,lahirlah Zainab. Terima kasih Tuhan. Terus Baba bagi nama 'Zainab' sebab waktu tu Baba sedang ziarah makam Saidah Zainab. Jad pula tambah Attamimiah Almadaniah. Zainab Attamimiah Almadaniah binti Mahmud. 

Nab,
Ingat ke waktu umur Nab 3 tahun,waktu tu kita duduk Jordan dengan Mama dengan Alang,Atam,Mandak,Pak Teh,Mak ude,Pak Njang,Pak Ude,Cik Bokah,Acu kurus Acu gemok,kakak-kakak banat,abang-abang banin semua? Baba je takde. Selalu Zainab tanya,
" Baba mana? Zainab rindulah. Semua orang ada Baba. Zainab je takde. Tapi takpelah,Zainab ada Jad " 
Pandai Nab jawab sendiri. 

Sesekali Nab call Baba Nab cakap,
" Baba keif halak? Ana bintak ya Baba.. " 
Kuat Zainab jerit!
Nanti Baba jawab,
" Na'am.. Na'am.. Tob'an "

Bila Zainab tengah menyusu,Angah Alang selalu nyanyi lagu ' Madinah Madinah ' nanti mesti Nab sambung,ooo oooo.. Sukanya Nab dengan Madinah sebab Nab tau Baba orang Madinah. 

Waktu pergi Madinah,setiap hari Nab minta Pak Nur bawa Nab naik kereta dan lalu depan villa Baba yang terletak hampir dengan rumah Jad kat sana. Selagi Pak Nur tak lalu,selagi tulah Nab merayu. Angah tau Nab rindu..


Umur 5tahun Jaddah suruh Nab duduk Mekah dengan makcik-makcik. Mama kena balik Jordan. Nab mesti terkejut kenapa Jaddah pisahkan Nab dengan Mama kan? Tapi lepastu Angah tengok Nab faham sendiri kenapa perpisahan ini perlu. Walaupun pernah Nab tanya,
" Angah,sampai bila Zainab kena kuarantin? Sampai akhirat ke? "
Yelah.. Kita semua kena kuarantinkan nafsu sampai selamat diakhirat. Moga Zainab jadi anak pejuang.

Bukan Angah tak pernah nampak Nab nangis pelan-pelan dalam selimut sebab rindu Mama Baba. Angah taulah sangat. Angah pun sedih. Tapi Angah tau Nab faham. Angah selalu dengar Nab cakap kat Mimah,
" Mimah jangan nakal-nakal.. Kena dengar cakap Ummi. Nanti kena pisah dengan Ummi macam Zainab,nak ke? Kalau tak nak,kenalah muaddabah (beradab)! "
Siapa yang ajar Nab cakap macamtu? Tuhanlah yang ajarkan?


Nab tau tak kenapa Tuhan takdirkan Zainab terpaksa susah macamni sekali? Jauh dari Mama Baba. Sedangkan Nab kan kecik lagi. Sebab.. Bila hati kita susah,kita mudah dapat Allah. Cuba Nab tengok waktu Nab duduk dengan Mama,manjanya.. Mengada-ngadanya.. Tapi bila jauh dari Mama,terus je matang macam orang tua! Betul tak?

Harini harijadi Zainab. Tanpa Mama tanpa Baba. Kalau Mama ada mesti Mama belikan kek besar,hadiah besar. Lebih baiklah Mama takde. Biar Zainab sambut harijadi dengan Tuhan. Biar Nab rasa takde sesiapa tapi cukuplah Nab tau Tuhan ada bersama..


(Aku cemas kalau Zainab dijaga oleh orang yang tidak tahu bagaimana hendak menatangnya. Janganlah Zainab dimanja-manja. Cukuplah sekadar beri kasih sayang padanya,jangan sampai berlebih-lebihan pula. Rosak nanti dia.)

Moga Tuhan jaga Zainab selalu..
Tolong Tuhan lindungi Zainab setiap waktu..
Jadikan Zainab seperti yang Jad dan Jaddahnya mahu..

Selamat ulangtahun yang ke6 buat Zainab Attamimiah Almadaniah bt Mahmud. Moga panjang umurmu. Bertambah kuat hatimu dengan Tuhan yang tidak pernah sedetik pun jauh dariMu..

Angah
24 Julai 2013

Pantai Timur kami datang!!

Sunday, July 21, 2013
Satu pagi,beberapa minit sebelum waktu yang sepatutnya aku bangun sahur,teet teet.. Bunyi bb ku. Bukan teet teet la. Ada bunyi lain entah macamana bunyinya. Dengan mata separa terbuka aku bukaklah bbm itu.
" Kamu dan Ajwad ikut Ummu ke Kelantan. Yang lain show di FCH "
Haa?? Yaallah.. Terus aku mengetik keypad bold 4 usangku ini yang dah selalu sangat mati sendiri,nak angkat Q10 tak mampu lagi,
" Ummu,kami ada 4orang je "
Berdebar tunggu keputusan. Dub dub.
" Ok semua ikut ke Kelantan. Kamu naik alphard. "
Fuhh legaaa.. Ummu bukannya boleh tu. Nampak kami ramai je mulalah tak tahan nak pecahkan kami ke beberapa kumpulan. Aku rasa akhirnya kami semua akan jadi artis solo kot. Sebab Ummu memang nak pastikan betul mesej Allah Rasul ni segera sampai ke tengah masyarakat. Aduii.. Waktu ni rasa macam nak suruh Abg Am dan Kak Picah pun tolong nasyid sekali! Ku sangkakan kami akan menghabiskan sisa-sisa Ramadhan di BCH mahupun FCH,namun perancangan Tuhan mengatasi sangkaan manusia. Tuhan telah rezkikan hal yang jarang direzkikan terutamanya untuk aku lah iaitu dapat ke kawasan Pantai Timur Malaysia. Selalunya port kami ni KL-Utara je. Nak dapat sampai ke Pahang,Kelantan,Terengganu tu macam beberapa tahun sekali jelah. Terima kasih Tuhan.. Rezeki Ramadhan. 

Asalnya kami semua kena ke Medan,Indonesia tapi Ummu ubah plan last minute. Sebahagian kena tinggal kat Malaysia nih! Aku yang memang dari awal berhalangan untuk ke Medan ni ingat aku naklah pergi puasa kat rumah sesapa. Tapi dah Ummu atur sebahagian lagi juga harus tinggal,maka beginilah jadinya. Yang di Indon dan Malaysia sama-sama kena show. Huhu.. Baru bajet nak kurangkan aktiviti nyanyian dibulan Ramadhan ini (ayat standard artis Malaysia). Kami 4 ketol ni tinggal dengan Mat Utbah (anak sedara) yang takde pasport dan juga Musab yang juga ada masalah pasport. Rupanya masalah itu adalah hikmah. Kalau tak,sapela yang nak menari lagu aladiyat? Tak lupa juga kepada manager baru GH iaitu saudara Oman Saiful yang sekarang sedang giat menjual cd ke merata tempat. Tenkiu Bff!

Pantai Timur... Kami datang! Pantai Timur tak heran pun sapa nak datang pun! Lepas subuh kami dah tercongok depan rumah tunggu Mat Mokhtar ambil naik alphard. Hidup kami memang dipenuhi dengan Mat. Ada Mat solo,Mat domer,Mat utbah,Mat Mokhtar,Mat fadhlul,Mat syater dan juga Mat'am. Mat'am tu kira mat jugakla kan. Dari Rawang kami meluncur ke Petronas mana tah untuk tunggu Lexus dan Vellfire konvoi sekali. 

Destinasi 1
Tengah sedap tidur tiba-tiba sedar je kereta berhenti depan premis yang ada signboard Ikhwan. Aku kat mana ni? Oh.. Temerloh rupanya. Tengok dari dalam kete jelah. Tak larat turun! Adib yang tadinya naik Lexus terus menerpa kearah kami sambil menceritakan pengalaman kelakarnya kena buat kuliah untuk 4orang pelajar nakal kecil-kecilan yang Ummu gagah angkut dari Puchong untuk dibawa ke Batu 12. Tak tahan gelak dengar cerita depa tu. Ala.. aku dulu nakal lagi teruk!
Ummu memang gemar mengangkut orang dari negeri ni pindah ke negeri tu. Sikit pun Ummu tak rasa sayang nak kongsi Lexus baru tu dengan sesiapa. Islam punya,kata Ummu. Sorang budak tu siap boleh muntah lagi dalam Lexus. Hehe.. 

Destinasi 2
Tengah sedap tidur lagi tetiba kenderaan memasuki kawasan perkampungan. Kat mana pulak lagi ni? Batu 12.. Selalu dengar nama tu tapi nilah festaim dapat singgah. Macam perkampungan Arqam. Sungguh bernostalgia. Cantik jugak. Ummu tak turun,kami pulak yang turun. Ha pelajar 4orang tu pun turun dan selamat sampai ke asrama baru mereka. Selamat berjuang korang! Jangan nakal sangat nanti Ummu pindahkan lagi baru tau! Sekejap je singgah lepastu jalan lagi.


Destinasi 3
Tengah tidur lagi. Boleh bayang tak bagaimana sukanya aku terhadap tidur dalam kereta? Selama ni jadi drebar je. Bila dapat jadi penumpang dan membiarkan Mat mokhtar tahan ngantuk sorang-sorang,nikmatnyalah haii.. Kalau kat rumah boleh tidur 8jam sehari. Kalau naik kereta,aku boleh up tidur sampai 16jam sehari. Ok. Dengarnya nak Kemaman. Tunggu punya tunggu dah tidur berapa kali tak sampai-sampai jugak. Katanya sejam dua je. Ni dah berapa jam? Rupanya direct ke Kuala Terengganu. Aku bukan tak kesian Mat drive sorang-sorang tapi pasal aku ni malas betullah kena drive kat jalan kampung macamni. Tulah yang aku lemah sangat area Pantai Timur ni pasal highway dia sekerat je. Bukanlah aku gian sangat nak drift kat highway dan tak sabar nak kena saman,tapi sebab kalau jalan kampung ni memang lecehla. Line dahla kadang tu satu je. Buatnya depan tu ada lori gedabak gile jalan macam siput,dah jenuh nak kena potong. Kadang tu kat double line pun potong jugak! Tak tau ke yang aku ni penakut gile nak potong jenis kena intai-intai ada tak kereta datang dari depan ni? Waaaa... Silap haribulan aku sanggup follow je belakang lori sampai raya karang! Nasib baik driver-driver ni terer gila. Bolehlah aku tidur nyenyak. Buatnya dapat driver amatur,potong pun gegar-gegar,memang tak dapat tidurlah gamaknye!
Sampai je KT,dibawa kerumah tamu yang terletak betul-betul ditepi laut. Heh! Kalau kau ikut pakej bulan madu amek hotel tepi laut berapa kau kena bayar? Ini Tuhan bagi free je tau! Tolong bersyukur sikit.. Terima kasih Tuhan. Aku memang suka tengok laut walaupun tak suka mandi laut. Abuya pun tak galakkan sangat mandi laut ni pasal macam bahaya kot. Bangun pagi jenguk kat beranda nampak laut. Lepastu tak nak bagi tidur lepas subuh,kami pun menapaklah ke persisiran pantai. Sunyi takde orang. Nikmat mana yang hendak ku dustakan? Tapi tak sempat makan losong ke keropok lekor ke. Tak rezkilah tu. Kat KT ni sempat show sekali depan Beriyani House. Show kecil-kecilan. Kamilah nasyid,kamilah yang jaga PA. Pentas dia comel je. Moga-moga walaupun show simple,tapi diharapkan dapat mengukir senyum dihati orang Terengganu yang banyak berjasa terutama Syekh Pakcik dan Cik Baya. Jumpa lagi bila-bila insyAllah.







Destinasi 4
Aku kena amek turn naik Lexus pulak. Ambil berkat naik kereta baru GISB. Kami meluncur menuju Kelantan negeri Ummi. Beberapa jam kemudian kenderaan memasuki Lorong Tg Abdullah. Dasyat gak Tokku. Siap ada nama lorong lagi. Lepasni aku nak bubuh kat rumah tok tu Lorong Embun Awang. Ewaah..  Terus je nampak kelibat Ummi senyum tunggu depan pintu. Jumpa Ummi,jumpa Tokku. Alhamdulillah... Sampai je rumah Abuya di Panji ni teruja sebentar aku tengok ada dapur semua. Ha bolehlah masak. Bincang-bincang,depa nak mansaf. Solat zohor,terus ke Mydin untuk beli barang sikit. Kat Kelantan ni naik dengan Ajwad pulak. Ajwad Kelantan namanya. Mydin sesak macam kat Mekah! Rasa nak marah! Nasib baiklah sempat berkejar semula kerumah untuk masak juadah.  Yang paling best di Kelantan ni dah tentulah nasi air. Kalau ikut nafsu,aku boleh pergi ke 5mangkuk sekali hadap. Tapi kalau ikut rasa hati,hanya 3 mangkuk yang dibenarkan. Dengan ikan stim,telur pindang,ikan bilis,kangkung,udang,ikan masin,telur masin.. Sape tahan? Besarnya nikmat Tuhan. Aku selalu cakap kat adik-adik,apa jasa kita untuk layak hadap semua ni? Takde jasa sikit pun. Tuhan bagi free je. Macamlah Tuhan bagi nafas.. Free je. Tapi kita dengan Tuhan bukan heran pun! Buat tak tau je! Sedihlah macamni..
Tuhan bagi pulak peluang ke Gong Kulim untuk hiburkan kawan-kawan disana. Tak taulah mereka terhibur atau tak. Mudah-mudahan.. Niat hiburkan orang,moga Tuhan hiburkan dengan beri kabar gembira untuk islam. Kepada Syekh Tash dan team diucapkan alfu syukran...!





Destinasi 5
Kuantan,Pahang. Katanya ada show besar. Aduii.. Kami dahlah melenggang dari KL ni. Baju show apa semua tak bawak. Show kecik-kecik takpelah pakai baju kelawar pun! Show besar takkan nak buat hal! Teruslah korek-korek baju yang ada. Sampai je nampak pentas besar tersergam. Cemas.. Dahlah semua rasa macam tak berapa nak sihat. Konon penat! Apalah nak jadi malam ni? Lepas terawih,aku muntah sebanyaknya. Angin ke hape! Dalam hati dah rasa memang suara tak keluarlah malam ni. Tengok depa semua pun macam letih je. Tawakal! Pentas ok,PA ok,kami pulak yang tak ok. Minta maaflah pada semua warga Kuantan atas kelemahan. Dosalah ni. Lalai.. Memang saja Tuhan nak bagi rasa hamba. Rasa tak mampu. Letih sikit,penat sikit dah hilang semua. Apa yang kau ada? Kalau Tuhan tak bagi,jangankan nak nasyid,nak berdehem pun tak boleh tau?! Ampun Tuhan... Dah selekeh tu tapi Tuhan bagi jugak macam-macam nikmat. Dapat makan cheesecake,tiramisu.. Dapat kerang bakar.. Terima kasih Syafik dengan Nuy atas susah payah. Terima kasih juga pada Remaja Harapan. Power Rangers ah korang! Moga Allah membalasi kalian dengan menambahkan iman. Dan kredit ditujukan kepada semua yang terlibat menjayakan..






Destinasi 6
Moga Tuhan lancarkan.. Tolong doakan.. Update kemudian ye.. 

Tuhan.. Dengan musafir ini tolong jadikan hati kami bertambah dekat denganMu. Melihat alam ciptaanMu,meraih nikmat-nikmatMu,moga hati tambah tersungkur dengan kebesaranMu. Wahai Tuhan yang telah menjadikan kami berjalan didaratan dan belayar dilautan... 


P/s Nak minta tolong korang boleh? Boleh? Bolehla.. Bagi sesiapa yang dah pun dapatkan album Pembela Alquran,boleh ke tinggalkan komen disini mahupun di bbm (bagi siapa yang ada),di email khaulah86@yahoo.com atau jumpa empat mata ke.. Berilah komen yang membina moga dimasa akan datang kami akan buat yang lebih baik lagi atas nama Allah,Rasul dan islam.. Syukran.

Album Pembela Quran

Tuesday, July 16, 2013

Salam semua..

PROMOSI HARUSLAH GUNA HURUF BESAR YE!

BERSEMPENA DENGAN BULAN RAMADHAN AL MUBARAK..

BAGI SEMUA YANG SEKIAN LAMA MENANTI MAHUPUN BAGI YANG TAK MENANTI,DENGAN INI DIUMUMKAN BAHAWA ALBUM BARU - PEMBELA QURAN - GABUNGAN GENERASI HARAPAN BERSAMA ETIHAD,REMAJA HARAPAN DAN QATHRUNNADA TELAH PUN DICETAK. BAGI SIAPA YANG BERMINAT BOLEHLAH HUBUNGI SAYA DAN JUGA PIHAK YANG BERKENAAN. TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN YANG TIDAK BERBELAH BAGI DARI ANDA. SEMOGA MENAMBAH TAKUT TUHAN DAN RINDU NABI. BERSAMA KITA MENJADI PEMBELA QURAN!

Puasa Abuya

Thursday, July 11, 2013
Ramai yang minta aku tuliskan tentang puasa Abuya. Puasa Abuya.. Bolehkah aku menulis tentangnya? Tahukah aku bagaimana puasa Abuya sebenarnya? Aku tak pernah tau.. Kalau aku tau,kenapa aku belum boleh tiru?

Aku hanya tahu bagaimana fizikal Abuya berpuasa. Tapi apalah yang aku tahu tentang bagaimana hati Abuya berpuasa? Apa yang ada dalam hati Abuya sebenarnya bila ramadhan tiba? Aku takkan pernah faham bagaimana rasa hamba yang menebal dihati Abuya itu membentuk rasa Abuya ketika berpuasa..

Yang aku boleh kongsikan ialah pengalaman berpuasa dengan Abuya dari kecik-kecik dulu ha. Bermulanya hari pertama Ramadhan,berubahlah nuansa rumah kami. Pagi-pagi lagi lepas subuh Abuya panggil semua anak-anak (kalau sedang cuti sekolah) dan minta kami dendangkan lagu-lagu kebesaran Ramadhan yang kebanyakan liriknya Abuya lah yang nukilkan. Tiap mendengar lagu-lagu,menangis Abuya. Mengalir airmata Abuya. Kadang tu sampai teresak-esak. Sensitifnya hati Abuya.

Setelah itu Abuya minta semua kami untuk bertadarus. Abuya sendiri akan usung quran kecil untuk dibaca setiap kali sebelum dan selepas solat. Kalau kami mulut yang bertadarus,tapi Abuya hatilah yang ikut bertadarus. Ummu pula sekarang ni bila semua dah besar-besar sangat menekankan untuk bertadarus dengan memahami apa yang diceritakan disetiap ayat yang dibaca. Selang beberapa ayat Ummu akan huraikan dan juga mengajak untuk dibincangkan apa kata Tuhan tentang ayat dalam surah tersebut. Maka jadilah program tadarus sebagai satu program menghayati,memahami dan seterusnya diminta untuk menghidupkan (tuntutan) quran.

Bila masuk waktu berbuka,Abuya selalunya akan mengadap hidangan beberapa minit sebelum azan. Selesai saja azan,barulah Abuya baca doa dan makan. Abuya akan makan yang ringan dulu,kemudian terus bersembahyang. Kami je yang selalu ngadap lama-lama sampai masbuk. Lahap gile! Tapi azam tahun ni taknaklah berbuka macam hantu raya. Nak sangat tiru macamana Abuya berbuka.

Dari kecik lagi Abuya dan Ummu dah ajar bacaan-bacaan terawih. Rakaat mana yang mula dengan subhanal malikil ma'bud,rakaat mana pula yang nak mula dengan fadhlan minallah.. Kecik-kecik dulu seronoklah mengafal lepastu baca kuat-kuat sekampung riuh. Jadi bila tahun lepas Ummu cek semua bacaan,kami jelah yang lulus sebab dah kena cek awal-awal lagi dengan Abuya dan Ummu. Hehe.. Sekarang ni untuk mengemaskan imam terutamanya yang amatur macam kami ni,(kalau imam yang dah diiktiraf macam Sy Lokman dan Sy Cumad tu lainlah) Ummu minta hafal surah dari attakasur sampai kebawah. Jadi setiap rakaat tu dah ikut susunan surah-surah tu. Takdelah berlaku kelam kabut nanti terbaca surah terbalik-balik. Semoga dengan kita memulakan untuk mengemaskan ibadah lahir kita,Tuhan akan bantu kemaskan roh kita.

Aku teringin sangat nak dapat hati macam Abuya yang dituliskan dalam sajaknya,bila datang je Ramadhan Abuya sedih. Abuya benci. Bukan sedih dan bencikan Ramadhan,tapi sedih dan bencikan diri yang dibimbangi tidak mengisi Ramadhan sebaiknya. Bencikan diri yang akan mensia-siakan Ramadhan padahal ianya adalah tetamu istimewa kiriman Tuhan. Macamana Abuya boleh rasa macamtu ye? Padahal diseluruh dunia,Ramadhan disambut dengan hiruk pikuk. Tv,radio semua pakat mengwar-warkan perihal kedatangan Ramadhan. Meriah bazar,meriah masjid,meriah sana sini. Tapi Abuya sendiri memikirkan apakah meriah juga sang hati?

Aku belum pernah mendengar tentang kebimbangan orang lain andai tidak dapat menyambut Ramadhan sebaiknya. Aku belum pernah melihat tangisan orang lain yang takut Ramadhan akan disiakan. Mungkin aku je yang belum dengar. Mungkin aku je yang belum melihat.

Tiap tahun aku cuba memupuk rasa yang sama kedalam hati tentang Ramadhan. Aku belajar untuk rasa macam yang Abuya rasa. Aku hairan kenapa Ramadhan untuk Abuya dan Ummu itu penuh tangisan. Kat mana pun aku pergi orang terawih meriah meriah tapi Abuya dan Ummu selalunya sayu. 

Bila aku tau bahawa bagi Abuya itu,Ramadhan adalah tetamu agung. Tetamu besar. Nak kena sambut sungguh-sungguh. Rai beria-ia. Tapi Abuya selalu takut kalau dengan kelemahan Abuya,tetamu tu tak dapat diraikan dengan sebaiknya. Atau layanan terhadap tetamu itu tidak pun sampai menggembirakan hatinya. Sedangkan tetamu itu datang membawa seribu kebaikan,keberkatan dari Tuhan. Patutlah Abuya menangis.. Patutlah Ummu bersedih..

Ummu kata,puasa Abuya adalah puasa seorang hamba. Hamba yang sangat merasakan ketakutan dan keharuan kepada Tuhannya bila direzkikan lagi untuk menyambut Ramadhan walhal Tuhan cukup tahu kelemahan si hamba yang tidak akan pernah tahu bagaimana memuliakan Ramadhan itu. Kita hanya berfikir mengambil sebanyaknya dari Ramadhan,tapi tidak berfikir untuk juga memberikan sebanyaknya untuk Ramadhan.

Tolong Tuhan.. Jadikan puasa kami puasa seperti yang engkau mahukan. Puasa seperti para Nabi dan Rasul,atau setidaknya berilah kami sedikit dari puasa Abuya..

Trip dan tips ke Vietnam

Wednesday, July 10, 2013
Rasanya macam dah terlewat sangat tapi takpe jelah.. Cerita jelah.. Memandangkan ramai pulak yang bertanya tentang trip aku ke Vietnam haritu..

Aku kesana ikut rombongan 40 orang. Kebetulan ketua group tu ialah adik Kak Fizah (geng NMS),maka beliau telah bermurah hati membenarkan kami menyelit cukup dengan hanya membayar tambang flight saja. Hotel dan lain-lain tu ditanggung beres tidak termasuk jajanan berlebihan. Mula dengar nak ke Vietnam tu macam asing gila. Tapi baru teringat ramainya orang Malaysia terutama para peniaga berduyun kesana untuk memborong sejenis baju kurung,telekung,jubah dan sebagainya. Mengambil kesempatan untuk memvariasikan lagi butik Nur Muhammad di Segambut itu,maka sampailah kami ke Vietnam. 

Dari KL naik Estima ke Johor,dari Johor masuk Singapore awal-awal pagi buta ambil flight Tiger Airways Singapore-Ho chi minh. Sebenarnya aku ada fobia sikit naik Tiger ni pasal dulu pernah ke Perth naik flight jenama Tiger ni. Macam hambar je. Tapi dah itu yang dipilih oleh rombongan,terpaksalah.. Alhamdulillah kalini semuanya ok-ok saja. Berdebar juga sebenarnya naik ikut airport Singapore ni sebab dulu pernah kena sound dan hampir-hampir ditahan. Waktu tu baru landing dari Perth,aku tunggu bagasi sikit punya lama. Sunyi gila airport waktu tu. Tak silap time tu di low cost terminal kot. Tunggu punya tunggu aku pun tak tahanlah. Tengok line clear je aku pun selak sikit langsir getah kat tempat bagasi keluar tu. Padahal bukan aku tak nampak tanda no tresspassing kat situ. Aku fikir alah selak je pun. Bukanla sampai nak menyeludup ke apa. Pastu aku nampak sorang pakcik tengah handle beg-beg yang dah berterabur kat situ. Beg dahla gabak-gabak. Dia pulak sorang. Allah kesiannya. Patutla lambat keluar beg-beg tu. Rasa nak tolong je. Sedang aku asyik bersimpati macam dalam Bersamamu tu,tiba-tiba terdengar jeritan nyaring dari belakang. Seorang wanita yang sungguh bengis sedang menuju kearah aku dengan laju sambil membebel dan menggawangkan tangannya. Marah pasal aku selak langsir tulah. Terus dia minta pasport nak buat report katanya. Duh! Tawakkal jelah. Malas nak fikir. Berjela aku doa. Tak lama tu dia datang balik,bagi pasport lepastu pergi macamtu je. Aku agakla kan,ofis tempat nak report tu tutupla. Pukul 3pagi kot waktu tu. Eleh tadi macam gempak sangat dah rupa guru besar sekolah menengah! Pastu takde ape pun. Panjang gile aku cerita pasal airport. Tempat jatuh lagi dikenang,apa lagi tempat kena jerkah!

Setelah cek in,aku dengan Kak Fizah masuk dulu kedalam cari surau nak solat subuh. Rezeki akulah dapat turn pertama untuk cek in barang. Kalau tak jenuh juga beratur 40 orang tu. Surau Changi memang gempaklah. Rasa nak tidur situ je. Lepas subuh tu kami pun berlepas.

Perjalanan ke Ho Chi Minh memakan masa 2jam kalau tak salah. Lebih kurang Kl-Jakarta lah. Airportnya sederhana. TBS lawa lagi kot. Tapi taklah buruk. Di imigresen takde masalah juga alhamdulillah.. Visa on arrival untuk Malaysia. Negara lain aku tak tau. Setelah itu naik bas menuju hotel. Persekitaran Ho Chi Minh city jauh lebih bersih dari Jakarta. Agak lebih teratur. Pencemaran tidaklah melampau sangat. Sampah sarap pun tidak meluap-luap. Hotel tempat kami menginap tu terletak di area Ben Thanh market. Boleh jalan kaki je. Ben Thanh market tu ialah tempat membeli belah tumpuan pelancong berupa pasar panjang yang didalamnya ada beribu kedai. Korang goggle sendirilah pasal market tu. Aku bukan menjiwai sangat pun. Untuk barangan butik kami dapatkan dari kedai-kedai borong disekitar itu (luar dari Ben Thanh). Ada juga yang dibeli agak jauh tapi masih terjangkau kalau gagah nak jalan kaki. 


Aku pergi tak lama pun. 4hari 3malam je. Cukuplah tu. Sempat juga melawat muzium apentah kat sekitar situ. Aku taklah minat sangat sebab rasa macam lawatan sekolah dulu-dulu. Tapi aku tengok anggota rombongan lain macam teruja je. Aku ikut jelah. Tapi lepastu kami malas ikut dah. Baiklah settle kan kerja cari barang dan cari makan. Sungguh tak sihat kaedah travel aku!






Kesimpulannya,untuk anda khususnya para peniaga pakaian,Tanah Abang di Jakarta lebih baik rasanya. Lebih banyak pilihan pakaian. Kalau di Vietnam ni yang bagusnya ialah baju kurung,memang lubuk dia,telekung pun ok dan juga jubah wanita. Ada juga tudung dan selendang yang jauh murah harganya dari KL. Tak lupa kain ela yang murah dan berkualiti. Untuk pembekal baju kurung,Vietnam memang tempat anda. Banyak pilihan,saiz cun,harga murah berganda-ganda dari Malaysia. Sutera ke,cotton ke,semua ada. Telekungnya pula bagus kainnya,cantik cuttingnya,labuh dan tak jarang,siap boleh pilih nak bubuh berapa kuntum bunga lagi. Tapi tak banyak fesyen. Indon menanglah bab telekung ni. Ada telekung berlangsir,berzip,berbunga berumput semua ada kat Indon tu ha! Kalau jubah,Vietnam menang. Jubah kat Indon potongan kecik padahal bukan takde orang gemok kat Indon tu. Tah kenapa jadi gitu. Jubah di Vietnam lebih menepati syariatlah rasanya. Untuk lain-lain barang rasanya di Indonesia lebih banyak. Aku tak bias ok,ini realiti!

Jalan kat Vietnam ni macam kat KL pun ye jugak pasal orang Malaysia melambak. Peniaga disini pun boleh cakap melayu sikit-sikit. English pun bolehlah. Kalau tak,bahasa isyarat pun jadi. Urusniaga menggunakan tiga matawang iaitu US dolar,dong (vietnam),dan juga ringgit. Sebaiknya anda simpan je ketiga-tiga matawang ni. Aku awalnya pelik jugak apahal sampai 3 currency kan. Mengadanyalah hai. Bila dah tengok sendiri baru tau. Ada barang yang lebih murah dibeli dengan ringgit,ada yang murah kalau pakai US dolar,ada juga yang lebih baik guna dong. Kena cekap mencongaklah berapa tukaran setiap matawang yang ditawarkan. Alah angkut jelah kalkulator!

Peniaga-peniaga disini pula bersikap ramah+renyah. Ramah time menawarkan barang,renyah pula time paksa kita beli barang. Kalau tak beli boleh siap mengumpat dan memaki depan-depan lagi tuh. Apa kau ingat kami tak faham kau cakap apa? Cit! Untuk semua barang yang hendak dibeli,wajiblah keatas kita untuk menawar setengah mati. Kenapa? Kerana mereka suka menipu yang dianggap tipu sunat agaknya. Contohnya baju 30rm,sila tawar 10rm dulu. Lepas tawar tawar tu mungkin harga akhirnya jadi sekitar 12rm saja. Kalau dia jual mahal,korang sila angkat kaki. Pasti amoi amoi itu akan merayu siap pegang tangan pegang baju pegang tudung lagi! Tak ke renyah tu? Nasib baiklah kami dah biasa nego dengan pak arab! Tapi kalau dia tak kejar dah,tandanya harganya memang begitulah. Faham tak? Kalau tak faham,bagi sesiapa yang nak kesana sila bawak aku sekali. Ok!

Mari kita masuk bab yang paling disukai iaitu,makanan kat sana macamana? Makanan Vietnam aku tak tau rupanya macamana sebab yang tepi-tepi jalan tu semua ada benda tak elok-elok seperti babi dan sewaktu dengannya. Disekitar situ adalah beberapa restoran halal. Ada warung 1 Malaysia lagi tuh. Hebat strategi bisnes! Ada restoran arab halal tapi tak sempat singgah. Makanan lebih kurang macam kita dan Thai je. Sedap.. Tapi mahal gile rasa nak marah semua orang! Sekali makan satu kepala jatuh dalam 15-20rm. Dah macam kat eropah pun ye. Katanya bekalan makanan halal sukar didapati. Kerana itulah harga melambung tinggi. Kalau siapa yang travel dengan bajet terhad dinasihatkan bawalah serunding,maggi,rendang,ketupat. Rendang ketupat tu kalau korang pergi time raya lah. 



Hotel disana terbilang murah juga. Murah dan selesa. Nak lagi murah,silalah cari kenalan Vietnam di fb untuk dapat tumpang rumah. Free! Sebaiknya cari hotel yang dekat dengan pasar senang nak berbelanja. Aku bukanlah galakkan korang shoping sampai nak gila! Aku pergi pun pasal nak beli barang butik kebetulan ada kesempatan. Kalau takat nak beli baju kurung peribadi,memang takkan beli pasal aku tak gemar berbaju kurung. Lebih baiklah aku jalan-jalan cari makan di Indon,kata hati kecilku. 

Itulah serba sedikit tips moga-moga berguna dari aku untuk para pengurus butik sekalian. Minta maaflah ramai yang pesan untuk butik mereka tak dapat kami tunaikan. Salah aku jugak tak inform awal. Tapi aku pergi pun mengejut. Terkejut! Kalau ada rezki,korang pulaklah pergi. Untuk aku,itu yang pertama dan terakhir kot. Sebab rasanya takde keperluan sangat. Tak taulah kalau tiba-tiba nanti ada jemputan show kat sana pulak kan. Bolehlah dipertimbangkan. 

P/s Aku kongsikan trip ke Vietnam ni betul-betul pasal dah tak larat nak jawab soalan orang,ada apa kat Vietnam? Ni kira cerita sekali harunglah.. Terima kasih.

Fb Mawaddah International

Tuesday, July 9, 2013
Baiklah...
Hasil perbincangan berhala-hala (lebih dari sehala. Bukan berhala cina tu) maka inilah keputusannya..

Fb Mawaddah International kendalian ADMIN Mawaddah itu akan tetap diteruskan memandangkan banyaknya manfaat yang didapatkan melalui page itu. Walaupun bukan personal Mawaddah atau GH sendiri yang terlibat secara langsung,namun segala promosi yang dilakukan adalah bagi pihak kami. Info tentang show,album atau apa-apa aktiviti dimuatkan disitu. Jadi jika anda merupakan salah seorang dari 10k followers page itu,bertenanglah.. :-) Anda boleh terus like page fb tu. Hehe..

Terima kasih diucapkan kepada admin yang sudi mengambil tanggungjawab itu begitu sekali. Juga terima kasih buat semua yang telah sudi memeriahkan dan setia bersama Mawaddah/GH selama ini. Semoga Tuhan terus ditakuti,Nabi terus dirindui.. 

Sekali lagi diulangi untuk pencerahan. Saya peribadi tidak terlibat secara langsung dengan fb tersebut,namun kewujudan fb kendalian admin Mawaddah itu kini dalam pengetahuan kami.

Syukran jazilan buat semua yang berjasa.. Mohon maaf atas segala dosa..

Oh ya.. Sesiapa yang berminat boleh follow instagram kami @generasiharapan.. Ha yang ni GH handle sendiri. Setakat nak tepek gambar apelah sangat kan..

Ramadhan Kareem

Ramadhan kiriman Tuhan

Nak layan tetamu biasa yang bertandang kerumah pun aku tak mampu,inikan pula nak layan tetamu agung.. Mampu ke aku?

Ramadhan kiriman Tuhan untukku..
Pandaike aku menyambutnya? Menerimanya? Melayaninya?
Beradabkah aku? Kurang ajarkah aku?

Sedih.. 

Ramadhan aku biasa-biasa saja. Belum pernah ku nikmati Ramadhan yang luar biasa. Ramadhan bersama hati yang bercahaya..

Ramadhan aku tak seperti mereka. Hatiku kekal sama. Tidak merubah apa-apa.

Sedih..

Tuhan..
Anugerahkan aku Ramadhan yang indah..
Kejahatan nafsu segera dirubah..
Kembalikan hati kepada fitrah..
Menyubur ketakutan kepada Allah..
Menambah rindu kepada Rasulullah..

Abuya kata,
Biarlah lahir batin yang berpuasa
Berpuasalah dengan puasa hamba
Abuya..

Musafir GH

Monday, July 8, 2013
5hb - Dari Pochan naik bas 2 tingkat singgah Lahar Yooi,Penang jenguk anak-anak sedara yang makin pandai berjuang sebagai penyembelih ayam islam tegar! Lepas tu jalan lagi dan singgah makan malam di Ipoh. Makan kari ayam,sedap.. Tapi pasal dah kenyang sangat makan nasi ayam hainan kat Lahar Yooi tu dah tak boleh nak pegi dah. Nak mintak tapau segan pulak. Takkan nak tapau senyap-senyap. Syukran jazilan ya orang Ipoh... Lewat malam baru sampai BCH Rawang. 



6hb - Destinasi 1@Shah Alam. 
Lepas sarapan gerak ke Shah Alam destinasi (show) pertama bersempena perasmian Fried Chicken House meraikan juga anak-anak yatim,asnaf zakat dsb. Nama FCH tu gempak kan? Bentuk resto tu pun boleh tahan. Nak kata boleh lawan KFC tu tak taulah kan. Pasal KFC ada gambar pakcik tua yang legend tu. FCH kena bubuh gambar Sy Azam la kot untuk jadi daya tarik. Rehat dulu di homestay berdekatan,show disebelah malam. Show berjalan baik walau ada sedikit gangguan teknikal. Perlu.. Untuk kekal merasa kesempurnaan hanya dari Tuhan. Lepas show dijamu makan ayam goreng panas-panas sampai kena guna sudu garpu dan juga Nasi Mandy kambing yang berlemak. Sedap.. Tapi tulah. Lepas show memanglah tak boleh nak makan beria. Dapatlah semulut dua. Power! Alhamdulillah.. Kredit untuk semua team penganjur di Shah Alam. Bermula dengan Sy Nasar,Ibu Ju,Mok Jeni moga cepat bersalin,Sy Nazif,masak team dan semua yang berjasa. Tuhan.. Berkatilah mereka..








7hb - Destinasi 2@Seremban 2.
Tiba-tiba je dapat broadcast msg aturcara majlis di Seremban 2. Ada pulak terselit persembahan GH. Aih.. Macamana tu? Tak tau menau pun! Nasib baik dah biasa show terkejut-kejut dengan Ummu sebelum ni jadi bolehlah dikawal perasaan terkejut tu. Dapat rehat sikit pagi tu untuk persiapan show di Seremban pula. Sampai Seremban dah lewat petang. Sesat punya pasal. Terhibur sikit tengok pentas dan pa system macam gempak gile. Macam! Tapi memang Tuhan nak bagitau untuk kekal pergantungan hati dengan Tuhan. Bukan bila tengok pentas dan pa mantap,terus rasa tak payah minta tolong kat Tuhan dah. Hasilnya.. Bengkak kecil hati dengan sound man. Mic tak balance. Kuat perlahan. Bila ditegur,katanya salah penyanyi. Oklah.. Salah kitalah tu. Cuma lepasni kalau nak ambil pa Said,tak nak dah sound man yang tu. Payah bincang. Ummu ingatkan sangat,semua yang nak terlibat dalam menyampaikan mesej besar ini perlu faham dengan tujuan itu. Kalau ada yang tak faham,jadi susahlah. Tapi memang malu dengan layanan orang-orang Seremban. Kenapa ada orang yang terer gila layan tamu eh? Aku kena belajarla.. Sy Fadhil,Kak kayah and team.. Terima kasih sejuta kali. 


Yaallah... Kat Seremban tak amek gambar sangat. Sorii.. 

8hb - Destinasi 3@Tg Malim. Teringat arwah Walidah. Rindu.. Dulu selalu ziarah opah Walidah. Sekarang pula ada Abuya satay house. Sekarang ni depa main nama omputih je! Besarnya signboard dia hah! Moga-moga dapat sambutan yang menggalakkan. Sampai je ASH ni dalam keadaan perut lapar yang teramat sebab tak makan tengahari lagi. Terujanya tengok sate sedang dibakar guna gas lagi. Ada rasa sangsi.. Sedap ke? Asli ke? Tapi rasa memang macamni ha (sambil angkat 2 ibu jari tangan). Selalu tu pergi rumah terbuka raya ada orang hidang sate lepastu kena berebut-rebut tak cukup. Tapi majlis kat ASH malam tu memang sate melimpah ruah kesana sini. Antara nikmat terbesar akhir zaman jugak nih. Aku memang penggemar sate. Cuma.. Sebab sate di ASH ni mementingkan kesihatan,maka lemak sana sini tu tak dapat dilihat sangatlah. Aku kalau sate,lemak tu syarat sah sedap. Tapi sebab dagingnya lembut,ayam pun segar.. Layan.. Ramai betul orang datang. Berkat Sy Harun Taat yang taat lah tu agaknya. Pentas sederhana,pa system pun sederhana. Tapi sebab pakcik yang jaga pa tu sangatlah baik hati,rendah diri,asyik minta maaf je bila mic tak bunyi,maka kita pun senang hati. Takpelah alat tak canggih yang penting hati baik. Tak tau nak ucapkan penghargaan setinggi mana untuk tuan rumah ( Sy Harun,Sy Hamdan,ibu-ibu) atas semua kebaikan. Didoakan agar semuanya sentiasa diredhai Tuhan.










9hb - Destinasi 4@Segambut.
Show pagi. Memang mujahadah bila kena show pagi. Masalah terbesar ialah suara belum panas. Dahlah memang jenis suara second hand tak kualiti sangat. Aduiii... Tapi sebab malam dah nak terawih,maka sianglah yang dipilih. Belum tau apa nak jadi. Serah pada Tuhan.. Jumpa nanti ye.. 

Kalau nak dilayan mengada-ngada yang ada dalam diri ini maka akan terlayanlah lemau dibadan yang kian menjadi bila 3 malam berturut-turut show di 3 destinasi berbeza + show pagi yang kurang digemari. Namun segala kekuatan,kemampuan,kebolehan itu adalah dari Tuhan dan untuk Tuhan. Maka Tuhanlah yang akan memampukan. Terhibur jumpa ramai orang juga mengubat kelesuan. Malam tadi di Tg Malim rasa macam akan tersengguk atas pentas. Tapi Tuhan bagi kesegaran. Nikmat mana yang hendak ku dustakan? 

Kami Generasi Harapan mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al mubarak. Kullu am wa antum bi alfi khair. Semoga puasa anda penuh tanpa ponteng bersama meningkatnya roh yang disucikan. 

Maaf atas kualiti gambar yang hodoh!