Skip to main content

Puasa Abuya

Ramai yang minta aku tuliskan tentang puasa Abuya. Puasa Abuya.. Bolehkah aku menulis tentangnya? Tahukah aku bagaimana puasa Abuya sebenarnya? Aku tak pernah tau.. Kalau aku tau,kenapa aku belum boleh tiru?

Aku hanya tahu bagaimana fizikal Abuya berpuasa. Tapi apalah yang aku tahu tentang bagaimana hati Abuya berpuasa? Apa yang ada dalam hati Abuya sebenarnya bila ramadhan tiba? Aku takkan pernah faham bagaimana rasa hamba yang menebal dihati Abuya itu membentuk rasa Abuya ketika berpuasa..

Yang aku boleh kongsikan ialah pengalaman berpuasa dengan Abuya dari kecik-kecik dulu ha. Bermulanya hari pertama Ramadhan,berubahlah nuansa rumah kami. Pagi-pagi lagi lepas subuh Abuya panggil semua anak-anak (kalau sedang cuti sekolah) dan minta kami dendangkan lagu-lagu kebesaran Ramadhan yang kebanyakan liriknya Abuya lah yang nukilkan. Tiap mendengar lagu-lagu,menangis Abuya. Mengalir airmata Abuya. Kadang tu sampai teresak-esak. Sensitifnya hati Abuya.

Setelah itu Abuya minta semua kami untuk bertadarus. Abuya sendiri akan usung quran kecil untuk dibaca setiap kali sebelum dan selepas solat. Kalau kami mulut yang bertadarus,tapi Abuya hatilah yang ikut bertadarus. Ummu pula sekarang ni bila semua dah besar-besar sangat menekankan untuk bertadarus dengan memahami apa yang diceritakan disetiap ayat yang dibaca. Selang beberapa ayat Ummu akan huraikan dan juga mengajak untuk dibincangkan apa kata Tuhan tentang ayat dalam surah tersebut. Maka jadilah program tadarus sebagai satu program menghayati,memahami dan seterusnya diminta untuk menghidupkan (tuntutan) quran.

Bila masuk waktu berbuka,Abuya selalunya akan mengadap hidangan beberapa minit sebelum azan. Selesai saja azan,barulah Abuya baca doa dan makan. Abuya akan makan yang ringan dulu,kemudian terus bersembahyang. Kami je yang selalu ngadap lama-lama sampai masbuk. Lahap gile! Tapi azam tahun ni taknaklah berbuka macam hantu raya. Nak sangat tiru macamana Abuya berbuka.

Dari kecik lagi Abuya dan Ummu dah ajar bacaan-bacaan terawih. Rakaat mana yang mula dengan subhanal malikil ma'bud,rakaat mana pula yang nak mula dengan fadhlan minallah.. Kecik-kecik dulu seronoklah mengafal lepastu baca kuat-kuat sekampung riuh. Jadi bila tahun lepas Ummu cek semua bacaan,kami jelah yang lulus sebab dah kena cek awal-awal lagi dengan Abuya dan Ummu. Hehe.. Sekarang ni untuk mengemaskan imam terutamanya yang amatur macam kami ni,(kalau imam yang dah diiktiraf macam Sy Lokman dan Sy Cumad tu lainlah) Ummu minta hafal surah dari attakasur sampai kebawah. Jadi setiap rakaat tu dah ikut susunan surah-surah tu. Takdelah berlaku kelam kabut nanti terbaca surah terbalik-balik. Semoga dengan kita memulakan untuk mengemaskan ibadah lahir kita,Tuhan akan bantu kemaskan roh kita.

Aku teringin sangat nak dapat hati macam Abuya yang dituliskan dalam sajaknya,bila datang je Ramadhan Abuya sedih. Abuya benci. Bukan sedih dan bencikan Ramadhan,tapi sedih dan bencikan diri yang dibimbangi tidak mengisi Ramadhan sebaiknya. Bencikan diri yang akan mensia-siakan Ramadhan padahal ianya adalah tetamu istimewa kiriman Tuhan. Macamana Abuya boleh rasa macamtu ye? Padahal diseluruh dunia,Ramadhan disambut dengan hiruk pikuk. Tv,radio semua pakat mengwar-warkan perihal kedatangan Ramadhan. Meriah bazar,meriah masjid,meriah sana sini. Tapi Abuya sendiri memikirkan apakah meriah juga sang hati?

Aku belum pernah mendengar tentang kebimbangan orang lain andai tidak dapat menyambut Ramadhan sebaiknya. Aku belum pernah melihat tangisan orang lain yang takut Ramadhan akan disiakan. Mungkin aku je yang belum dengar. Mungkin aku je yang belum melihat.

Tiap tahun aku cuba memupuk rasa yang sama kedalam hati tentang Ramadhan. Aku belajar untuk rasa macam yang Abuya rasa. Aku hairan kenapa Ramadhan untuk Abuya dan Ummu itu penuh tangisan. Kat mana pun aku pergi orang terawih meriah meriah tapi Abuya dan Ummu selalunya sayu. 

Bila aku tau bahawa bagi Abuya itu,Ramadhan adalah tetamu agung. Tetamu besar. Nak kena sambut sungguh-sungguh. Rai beria-ia. Tapi Abuya selalu takut kalau dengan kelemahan Abuya,tetamu tu tak dapat diraikan dengan sebaiknya. Atau layanan terhadap tetamu itu tidak pun sampai menggembirakan hatinya. Sedangkan tetamu itu datang membawa seribu kebaikan,keberkatan dari Tuhan. Patutlah Abuya menangis.. Patutlah Ummu bersedih..

Ummu kata,puasa Abuya adalah puasa seorang hamba. Hamba yang sangat merasakan ketakutan dan keharuan kepada Tuhannya bila direzkikan lagi untuk menyambut Ramadhan walhal Tuhan cukup tahu kelemahan si hamba yang tidak akan pernah tahu bagaimana memuliakan Ramadhan itu. Kita hanya berfikir mengambil sebanyaknya dari Ramadhan,tapi tidak berfikir untuk juga memberikan sebanyaknya untuk Ramadhan.

Tolong Tuhan.. Jadikan puasa kami puasa seperti yang engkau mahukan. Puasa seperti para Nabi dan Rasul,atau setidaknya berilah kami sedikit dari puasa Abuya..

Comments

Anonymous said…
Jazakillahul khairan kathiran
Anonymous said…
Terima kasih.. semoga Allah membalasnya..ameen.. kak khaulah, nak tanye..., nak contact number FCH boleh?, nak buat tempahan meja untuk berbuka puasa, untuk bilangan ahli keluarga yang agak ramai. terima kasih banyak2.
Ok.. Ni no hp nya 0183137626
Anonymous said…
Saya dari kota Semarang, Indonesia.Saya pernah membaca beberapa buku karangan Abuya.Saya senang membacanya untuk menambah pengetahuanku.Semoga Allah meridhoi Abuya, amin.
Anonymous said…
Shollu a'la Nabi SAW
Selamat BerJuang Generasi Harapan

TITIK TEMU GENERASI MEMBUKA GERBANG ZAMAN adalah thema TerBaik untuk peluncuran Album ini

Al Fatihah amiin amiin amiin

Popular posts from this blog

Surat terbuka untuk Kak Atiah

Assalamualaikum wrt wbt Bismillahirrahmanirrahim..
Surat terbuka untuk kakak ku Ummu Atiyyah bt Asaari. Moga-moga Kak Atiah dalam keadaan sihat lahir dan batin dan juga sedang sangat sedar apa yang telah dilakukan ini, serta faham kesan dan akibatnya kepada diri sendiri terutamanya dan juga seluruh keluarga.
Saya tuliskan surat terbuka ini adalah untuk menjawab segala apa yang telah Kak Atiah perkatakan samada melalui video di facebook juga melalui tulisan (Syed Azmi) yang telah tersebar, sekaligus untuk mengingatkan Kak Atiah terhadap apa-apa yang mungkin Kak Atiah terlupa. Tak salah rasanya untuk kita adik beradik saling ingat mengingatkan pada kebenaran dan kesabaran..
1- Kak Atiah diberi amanah untuk menjaga syarikat di Jerash, Jordan. Sementara kami adik beradik yang lain juga diberi tanggungjawab di cawangan GISBH yang lain. Di Jerash, Kak Atiah bukan saja diamanahkan untuk menguruskan perniagaan restoran, tapi turut diberi kepercayaan menjaga lebih 50 orang pelajar yang ditaja oleh…

Surat dari Adib

‎السلامعليكمورحمةاللهوبركاته، ‎بسماللهالرحمنالرحيم.
Buat kak Atiyyah yang dikasihi.. Ini sedikit Luahan hati Adib untuk Kak Atiyyah, salah seorang dari 2 orang Adik lelaki kandung kak Atiyyah yang sangat  sangat mengharap Kak Atiyyah semakin nampak betapa hebatnya Allah membolak balikkan hati-hati setiap kita.
Maha besar Tuhan dari menzalimi hamba hambanya, melainkan hamba itu sendiri menzalimi akan diri mereka. Kak Atiyyah ingat tak Abuya Umu? Ayah dan Ibu Kandung Kak Atiyyah!!! dan yang paling besar Ayah ibu kepada hati hati kita yang ajar didik kita agar Takut Allah  Rindukan Nabi. membesarkan dan mentaati Pemimpin.
Kak Atiyyah ingat tak? waktu Umu ada..sebelum Umu pergi tinggalkan kita. Umu selalu cakap dan ingat ingatkan pada kita. "dalam Al Qur'an yang kita baca, Allah ceritakan Aku siapkan Syurga Neraka untuk hamba hambaku tapi Allah ingatkan pada hamba hambanya..Akan Nikmat Syurganya dan azab api nerakaNya. Allah juga ingatkan akan kekuasaaNya!!! Tapi ramainya hamba-hambaku y…

Surat dari Yah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kepada Kak Atiyah yang diingati, Mudah-mudahan apa yang Yah tulis ni untuk Yah sendiri terus mengambil pengajaran dari apa yang dah berlaku. Sebab Iman itu bukan boleh diwarisi walaupun atas nama darah daging sendiri. 
1. Yah masih ingat macam mana pernah Yah sendiri tengok dari dulu lagi K.Atiyah kalau ditegur oleh Abuya (kadang-kadang ditegur tu hanya gurauan sahaja) tapi K.Atiyah akan merajuk dan tarik muka pada Abuya. Maksud Yah kongsikan ini, Sebab memang dari dulu lagi K.Atiyah ni sikap tu macam ni, macam yang dah diceritakan oleh K.Khaulah sendiri yang lebih kenal K.Tiyah. 
2. Bahkan pernah sahaja K.Atiyah (ketika tu masih ada Ummu lagi) punyalah K.Atiyah geram dengan Zainab sebab adalah Zainab ni buat perangai (perangai sebagai budak kecillah, bukan Zainab tu dah dewasa) Sampai K.Atiyah punyalah tak sabar, ambil cawan baling hampir nak kena pada Umu waktu itu. Tapi Umu tenang sahaja sebab Umu kenal sikap K.Atiyah tu. 
3. Ampun maaf K.Atiyah, Zainab send…