Skip to main content

Queen Control

Selain dari doktor,cikgu,petani,nelayan,QUEEN CONTROL juga ialah satu pekerjaan. Tak percaya? Cuba tanya setiap rumah,mana yang takde isteri jadi queen control? Samada queen control tu berbentuk negatif,ataupun ianya dah jadi positif (sebab suami malas gaduh jadi layankan jela)..

Queen control ni ada beberapa kategori sebenarnya. Ada isteri yang memang garang gila menjerit baling periuk sampai suami jadi kecut tikus. Itu memang queen sungguh. Ala..yang macam dalam sinetron Indon tu..ehh..Indonesia. Marahnya orang Indonesia bila kita sebut Indon. Padahal Indon tukan singkatan dari Indonesia. Bukan ke orang Indonesia memang suka singkatkan perkataan? Wartel,curhat,nasgor,telmi dan lain-lain tu. Bila kita singkatkan Indonesia jadi Indon,marahlah pulak. Hehe..saje gurau. Jangan marah ye orang Indonesia..

Ok kembali pada tajuk asal. Kalau queen control yang jenis terang nyata tu memang senang nak nilailah. Asal isteri mengarah,mengamuk je dah tau dah memang dia ni queen control. Tapi ramai yang tak tahu ada lagi jenis isteri yang dia tak garang mana pun tapi sebenarnya itu adalah sejenis queen control juga. Contoh:-

- Isteri yang sikit-sikit nangis lepastu suami pun selalulah tak sampai hati,tak tergamak. Jadi dia telah mengkontrol suaminya dengan airmatanya yang murah itu.

- Isteri yang bila suami keluar selalu mesej/call tanya bila nak balik? Tanya tu lembut je. Kalau hantar voicenote pun bunyinya sedap je dengar. Tapi dalam keadaan tak sedar perbuatan itu telah menyebabkan suaminya terkontrol atau berada dalam kawalannya.

- Isteri yang bila suaminya nak pergi kerumah isteri yang lain (ini kes poligamilah) dia akan bertanya dengan ayunya,bilalah nak jumpa abang lagi. Nampak macam comelkan? Tapi sebenarnya pertanyaan itupun sudah bersifat mengikat kaki suami.

- Isteri yang akan menggunakan anak-anak untuk mendapatkan perhatian suami. Contohnya bila suami hendak kemana-mana atau ada kerja yang nak dibuat,cepat-cepat dia mengedepankan anak-anak dengan berharap suami akan mengikut kehendaknya.

Kategori-kategori diatas ni kiranya macam pandangan peribadi aku lah. Bukanlah aku nak memandai-mandai,jauh sekali nak kenakan sesiapa. Apa yang aku tulis tu memang hasil dari aku suluh diri sendiri. Dan memang itulah pun sikap-sikap yang ada dalam diri kebanyakan kita kaum wanita ni yang semuanya lahir dari nafsu kita yang sembilan. Licik sungguh strategi nafsukan? Kadang tu memang kita tak perasan. Tapi sebenarnya perbuatan kita tu sangat menyekat kebebasan yang menjadi hak suami. Selaku pemimpin,suami bebas membuat setiap keputusan tanpa perlu terikat dengan isteri. Walaupun dalam rumahtangga memang ada tolak ansur dan budi bicaranya. Tapi bukan sampai isteri jadi suami,suami pula nak kena jadi isteri.

Kerana itu didalam berumahtangga,segala apa yang dilakukan perlulah diniatkan untuk menggembirakan Allah,bukan sekadar ingin menambat hati suami. Jika hanya cinta suami yang didamba,kelak bila ujian melanda,sukar untuk bertahan. Tetapi jika cinta Allah yang dicari,nescaya kedua-dua cinta Allah dan suami akan kita perolehi.

Comments

Popular posts from this blog

Surat terbuka untuk Kak Atiah

Assalamualaikum wrt wbt Bismillahirrahmanirrahim..
Surat terbuka untuk kakak ku Ummu Atiyyah bt Asaari. Moga-moga Kak Atiah dalam keadaan sihat lahir dan batin dan juga sedang sangat sedar apa yang telah dilakukan ini, serta faham kesan dan akibatnya kepada diri sendiri terutamanya dan juga seluruh keluarga.
Saya tuliskan surat terbuka ini adalah untuk menjawab segala apa yang telah Kak Atiah perkatakan samada melalui video di facebook juga melalui tulisan (Syed Azmi) yang telah tersebar, sekaligus untuk mengingatkan Kak Atiah terhadap apa-apa yang mungkin Kak Atiah terlupa. Tak salah rasanya untuk kita adik beradik saling ingat mengingatkan pada kebenaran dan kesabaran..
1- Kak Atiah diberi amanah untuk menjaga syarikat di Jerash, Jordan. Sementara kami adik beradik yang lain juga diberi tanggungjawab di cawangan GISBH yang lain. Di Jerash, Kak Atiah bukan saja diamanahkan untuk menguruskan perniagaan restoran, tapi turut diberi kepercayaan menjaga lebih 50 orang pelajar yang ditaja oleh…

Surat dari Adib

‎السلامعليكمورحمةاللهوبركاته، ‎بسماللهالرحمنالرحيم.
Buat kak Atiyyah yang dikasihi.. Ini sedikit Luahan hati Adib untuk Kak Atiyyah, salah seorang dari 2 orang Adik lelaki kandung kak Atiyyah yang sangat  sangat mengharap Kak Atiyyah semakin nampak betapa hebatnya Allah membolak balikkan hati-hati setiap kita.
Maha besar Tuhan dari menzalimi hamba hambanya, melainkan hamba itu sendiri menzalimi akan diri mereka. Kak Atiyyah ingat tak Abuya Umu? Ayah dan Ibu Kandung Kak Atiyyah!!! dan yang paling besar Ayah ibu kepada hati hati kita yang ajar didik kita agar Takut Allah  Rindukan Nabi. membesarkan dan mentaati Pemimpin.
Kak Atiyyah ingat tak? waktu Umu ada..sebelum Umu pergi tinggalkan kita. Umu selalu cakap dan ingat ingatkan pada kita. "dalam Al Qur'an yang kita baca, Allah ceritakan Aku siapkan Syurga Neraka untuk hamba hambaku tapi Allah ingatkan pada hamba hambanya..Akan Nikmat Syurganya dan azab api nerakaNya. Allah juga ingatkan akan kekuasaaNya!!! Tapi ramainya hamba-hambaku y…

Surat dari Yah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kepada Kak Atiyah yang diingati, Mudah-mudahan apa yang Yah tulis ni untuk Yah sendiri terus mengambil pengajaran dari apa yang dah berlaku. Sebab Iman itu bukan boleh diwarisi walaupun atas nama darah daging sendiri. 
1. Yah masih ingat macam mana pernah Yah sendiri tengok dari dulu lagi K.Atiyah kalau ditegur oleh Abuya (kadang-kadang ditegur tu hanya gurauan sahaja) tapi K.Atiyah akan merajuk dan tarik muka pada Abuya. Maksud Yah kongsikan ini, Sebab memang dari dulu lagi K.Atiyah ni sikap tu macam ni, macam yang dah diceritakan oleh K.Khaulah sendiri yang lebih kenal K.Tiyah. 
2. Bahkan pernah sahaja K.Atiyah (ketika tu masih ada Ummu lagi) punyalah K.Atiyah geram dengan Zainab sebab adalah Zainab ni buat perangai (perangai sebagai budak kecillah, bukan Zainab tu dah dewasa) Sampai K.Atiyah punyalah tak sabar, ambil cawan baling hampir nak kena pada Umu waktu itu. Tapi Umu tenang sahaja sebab Umu kenal sikap K.Atiyah tu. 
3. Ampun maaf K.Atiyah, Zainab send…