Kalau tengok muka saya(even tgk muka sendiri kat cermin) tiada siapa yang menyangka salah satu kecintaan saya ialah masak. Kecintaan makan mungkinla.. Tapi bukan ke mengikut logiknya,orang yang suka makan ni biasanya suka masak? Sebab dia ada taste tersendiri yang kadang-kadang memerlukan dia untuk masak sendiri.. Tak pasti betul atau tidak,tapi saya begitulah..Saja la nak share/simpan buat kenangan resepi masakan yang saya expert masak. Tak..bukan resepi sendiri. Resepi yang semua orang tau,dan saya sendiri suka dan agak pakar didalam membuatnya. Kalau siapa tersinggah sini,nasibla nak tengok resepi ni. Kalau tak ada yang singgah,(memang tak adalah) saya saja tulis buat kenangan. Memang tulis blog ni pun untuk kepuasan sendiri sahaja :-)
Nasi Mansaf (makanan tradisi Jordan)
Bahan-bahan:-
A
Bawang besar
Buah pelaga
Daun salam/Bay leave
Garam
Minyak sapi/Ghee
Ayam/Kambing/Lembu
B
Yoghurt Asli(kalau diJordan ada khas)
Kunyit serbuk
Rebuskan ayam/kambing/lembu bersama dengan bahan A hingga daging masak. Garam tidak perlu banyak. Keluarkan daging dan masukkan air rebusan kedalam beras yang telah digaul dengan serbuk kunyit untuk menghasilkan warna kuning yang tidak melampau untuk masak nasi. Sisakan sedikit air rebusan tadi untuk susu/kuah.
Yoghurt diblend supaya tidak berketul-ketul. Masukkan kedalam periuk bersama air rebusan. Sedikit serbuk kunyit sebagai penaik warna. Kemudian masukkan daging tadi kedalam susu/kuah itu,kecilkan api dan siap untuk dihidang.
Cara menghidang ala arab
Didalam dulang besar,letakkan roti arab yang telah dicarik kepada kepingan kecil. Tuangkan sedikit susu keatasnya dan senduk nasi kedalamnya. Susunlah ayam diatas nasi.
Nasi dimakan bersama susu/kuah mengikut selera. Boleh ditabur kacang,juga daun parsley cincang.
Sup dal/Lentil soup/Syorbah 'adas
Bahan-bahan
Kacang dal
Pati ayam
Bawang besar
Rebus kacang dal sehingga lembut,masukkan bawang yang didadu,sedikit pati ayam/knorr,perasakan dengan garam. Senang gilee..
Dua ni dululah ye. Menyusul kemudian. (alasan untuk jari penat menaip)
Nasi Mansaf (makanan tradisi Jordan)
Bahan-bahan:-
A
Bawang besar
Buah pelaga
Daun salam/Bay leave
Garam
Minyak sapi/Ghee
Ayam/Kambing/Lembu
B
Yoghurt Asli(kalau diJordan ada khas)
Kunyit serbuk
Rebuskan ayam/kambing/lembu bersama dengan bahan A hingga daging masak. Garam tidak perlu banyak. Keluarkan daging dan masukkan air rebusan kedalam beras yang telah digaul dengan serbuk kunyit untuk menghasilkan warna kuning yang tidak melampau untuk masak nasi. Sisakan sedikit air rebusan tadi untuk susu/kuah.
Yoghurt diblend supaya tidak berketul-ketul. Masukkan kedalam periuk bersama air rebusan. Sedikit serbuk kunyit sebagai penaik warna. Kemudian masukkan daging tadi kedalam susu/kuah itu,kecilkan api dan siap untuk dihidang.
Cara menghidang ala arab
Didalam dulang besar,letakkan roti arab yang telah dicarik kepada kepingan kecil. Tuangkan sedikit susu keatasnya dan senduk nasi kedalamnya. Susunlah ayam diatas nasi.
Nasi dimakan bersama susu/kuah mengikut selera. Boleh ditabur kacang,juga daun parsley cincang.
Sup dal/Lentil soup/Syorbah 'adas
Bahan-bahan
Kacang dal
Pati ayam
Bawang besar
Rebus kacang dal sehingga lembut,masukkan bawang yang didadu,sedikit pati ayam/knorr,perasakan dengan garam. Senang gilee..
Dua ni dululah ye. Menyusul kemudian. (alasan untuk jari penat menaip)
Comments