Skip to main content

RASA

Aku hairan dengan diriku
Sedangkan hatiku ini Tuhanlah yang anugerahkan
Untuk sampai aku dapat meRASA
Bersama gelombang yang tiada surutnya

Namun..
Hati milik Tuhan ini tidak pun aku gunakan
Untuk merasakan tentang Tuhan
Aku lebih senang bermain rasa dengan dunia
Dibuai cinta sesama manusia
Sedang Tuhan memberi hati itu untuk aku merasakan Dia

Dengan dunia tidak pernah aku curiga
Dengan Tuhan prejudis saja
Dengan dunia terasa bahagia
Dengan Tuhan terasa derita

Tuhan..
Ubahlah RASA ini hanya kepadaMu
Biar segala lintasannya ialah keranaMu
Agar dengannya aku akan mampu
Membawa seluruh hidupku segalanya untukMu

Biar ku beli bahagia yang kekal disana
Dengan derita didunia yang sementara..Comments

Anonymous said…
TeRASA ke KALBU...
KeBETULan sdg mengalami...
Anonymous said…
Silaturahim Makkah Al Mukaramah Rajab 1432H dalam sebuah sejarah perjalanan mencari jati diri "mengenal diri melalui rasa hati"

Semoga terlimpah Rahmat kasihsayang serta Syafa'at Mulia Rasulullah Muhammad SAW bagi Ummu Khadijah Aam Yang di Rahmati,

berjuang tak kenal lelah menzahirkan Ruh Perjuangan YM Abuya Imam Ashaari Muhammad at Tamimi

sesungguhnya dunia zaman kini kehilangan Ibunya,
hanya kelembutan rasa sang Ibu yang mampu menentramkan menyuburkan hati anak anak nya
sedang ketegasan adalah bahasa lain dari kasihsayang

kelembutan dan ketegasan adalah rahsia penjernihan mata air
sebuah keberkahan asma Rahim yang hanya diletakkan pada kaum Ibu
Ianya menentukan karat rasa hati

Dari rahimnya lahirlah generasi
sebuah harapan baru yang suci

Ibumu ibumu ibumu ...
demikian nasihat Kekasih segala kekasih Rasulullah Muhammad SAW
ILLAHI yaa Rabbi Muliakanlah Ibu kami amiin...

didedikasikan untuk Yang dimuliaksn Ummu Khadijah Aam

silaturahim rajab 1432H Makkah

Popular posts from this blog

Surat terbuka untuk Kak Atiah

Assalamualaikum wrt wbt Bismillahirrahmanirrahim..
Surat terbuka untuk kakak ku Ummu Atiyyah bt Asaari. Moga-moga Kak Atiah dalam keadaan sihat lahir dan batin dan juga sedang sangat sedar apa yang telah dilakukan ini, serta faham kesan dan akibatnya kepada diri sendiri terutamanya dan juga seluruh keluarga.
Saya tuliskan surat terbuka ini adalah untuk menjawab segala apa yang telah Kak Atiah perkatakan samada melalui video di facebook juga melalui tulisan (Syed Azmi) yang telah tersebar, sekaligus untuk mengingatkan Kak Atiah terhadap apa-apa yang mungkin Kak Atiah terlupa. Tak salah rasanya untuk kita adik beradik saling ingat mengingatkan pada kebenaran dan kesabaran..
1- Kak Atiah diberi amanah untuk menjaga syarikat di Jerash, Jordan. Sementara kami adik beradik yang lain juga diberi tanggungjawab di cawangan GISBH yang lain. Di Jerash, Kak Atiah bukan saja diamanahkan untuk menguruskan perniagaan restoran, tapi turut diberi kepercayaan menjaga lebih 50 orang pelajar yang ditaja oleh…

Surat dari Adib

‎السلامعليكمورحمةاللهوبركاته، ‎بسماللهالرحمنالرحيم.
Buat kak Atiyyah yang dikasihi.. Ini sedikit Luahan hati Adib untuk Kak Atiyyah, salah seorang dari 2 orang Adik lelaki kandung kak Atiyyah yang sangat  sangat mengharap Kak Atiyyah semakin nampak betapa hebatnya Allah membolak balikkan hati-hati setiap kita.
Maha besar Tuhan dari menzalimi hamba hambanya, melainkan hamba itu sendiri menzalimi akan diri mereka. Kak Atiyyah ingat tak Abuya Umu? Ayah dan Ibu Kandung Kak Atiyyah!!! dan yang paling besar Ayah ibu kepada hati hati kita yang ajar didik kita agar Takut Allah  Rindukan Nabi. membesarkan dan mentaati Pemimpin.
Kak Atiyyah ingat tak? waktu Umu ada..sebelum Umu pergi tinggalkan kita. Umu selalu cakap dan ingat ingatkan pada kita. "dalam Al Qur'an yang kita baca, Allah ceritakan Aku siapkan Syurga Neraka untuk hamba hambaku tapi Allah ingatkan pada hamba hambanya..Akan Nikmat Syurganya dan azab api nerakaNya. Allah juga ingatkan akan kekuasaaNya!!! Tapi ramainya hamba-hambaku y…

Surat dari Yah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kepada Kak Atiyah yang diingati, Mudah-mudahan apa yang Yah tulis ni untuk Yah sendiri terus mengambil pengajaran dari apa yang dah berlaku. Sebab Iman itu bukan boleh diwarisi walaupun atas nama darah daging sendiri. 
1. Yah masih ingat macam mana pernah Yah sendiri tengok dari dulu lagi K.Atiyah kalau ditegur oleh Abuya (kadang-kadang ditegur tu hanya gurauan sahaja) tapi K.Atiyah akan merajuk dan tarik muka pada Abuya. Maksud Yah kongsikan ini, Sebab memang dari dulu lagi K.Atiyah ni sikap tu macam ni, macam yang dah diceritakan oleh K.Khaulah sendiri yang lebih kenal K.Tiyah. 
2. Bahkan pernah sahaja K.Atiyah (ketika tu masih ada Ummu lagi) punyalah K.Atiyah geram dengan Zainab sebab adalah Zainab ni buat perangai (perangai sebagai budak kecillah, bukan Zainab tu dah dewasa) Sampai K.Atiyah punyalah tak sabar, ambil cawan baling hampir nak kena pada Umu waktu itu. Tapi Umu tenang sahaja sebab Umu kenal sikap K.Atiyah tu. 
3. Ampun maaf K.Atiyah, Zainab send…