Skip to main content

Malaysia ku diumur 55 tahunnya

Kenapa aku rasa bulan Ogos ini ialah bulan malas update blog bagiku? Apakah kerana letih berpuasa dibulan Ramadhan? Atau pun letih sakan berhari raya? Ataukah aku sudah kehabisan idea? Atau pun memang tak ada apa yang menarik yang telah berlaku dalam hidupku disepanjang bulan merdeka ini?

Justeru bulan inilah macam-macam hal yang berlaku hingga aku ternganga tak tau nak tulis apa. Baik punya alasan..ok

Harini umur negara kita Malaysia tercinta genap 55 tahun. Sudah tua rupanya negara kita. Dan apakah Malaysia telah pun mencapai tahap yang sepatutnya dicapai? Atau Malaysia masih keliru dengan hala tujunya?

Cintakan negara adalah sebahagian daripada iman. Bila cinta,kita akan selalu doakan. Marilah kita mendoakan Malaysia dihari merdekanya ini agar janji Tuhan kepadanya akan segera berlaku. Inginnya melihat Malaysia bangkit atas nama negara islam sebenar. Tidak lagi sekadar menjadi negara orang islam. Semoga ianya akan berlaku dengan aman tanpa perlu melalui proses yang sungguh dahsyat yang terpaksa dilalui oleh beberapa buah negara arab akhir-akhir ini.

"..Yaallah..cucurilah rahmat dan berkatmu. Keatas negara ini. Jauhilah rakyatnya dari bala bencana. Hindarilah rakyatnya dari segala persengketaan. Agar manusia hidup bahagia dan harmoni.."

Diucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 55 untuk rakyat Malaysia. Kemerdekaan yang paling utama ialah bilamana kita mampu untuk bebas daripada nafsu yang sekian lama membelenggu. Janganlah sambutan kemerdekaan kita hanya akan menambah suburkan nafsu.

Comments

Popular posts from this blog

Surat terbuka untuk Kak Atiah

Assalamualaikum wrt wbt Bismillahirrahmanirrahim..
Surat terbuka untuk kakak ku Ummu Atiyyah bt Asaari. Moga-moga Kak Atiah dalam keadaan sihat lahir dan batin dan juga sedang sangat sedar apa yang telah dilakukan ini, serta faham kesan dan akibatnya kepada diri sendiri terutamanya dan juga seluruh keluarga.
Saya tuliskan surat terbuka ini adalah untuk menjawab segala apa yang telah Kak Atiah perkatakan samada melalui video di facebook juga melalui tulisan (Syed Azmi) yang telah tersebar, sekaligus untuk mengingatkan Kak Atiah terhadap apa-apa yang mungkin Kak Atiah terlupa. Tak salah rasanya untuk kita adik beradik saling ingat mengingatkan pada kebenaran dan kesabaran..
1- Kak Atiah diberi amanah untuk menjaga syarikat di Jerash, Jordan. Sementara kami adik beradik yang lain juga diberi tanggungjawab di cawangan GISBH yang lain. Di Jerash, Kak Atiah bukan saja diamanahkan untuk menguruskan perniagaan restoran, tapi turut diberi kepercayaan menjaga lebih 50 orang pelajar yang ditaja oleh…

Surat dari Adib

‎السلامعليكمورحمةاللهوبركاته، ‎بسماللهالرحمنالرحيم.
Buat kak Atiyyah yang dikasihi.. Ini sedikit Luahan hati Adib untuk Kak Atiyyah, salah seorang dari 2 orang Adik lelaki kandung kak Atiyyah yang sangat  sangat mengharap Kak Atiyyah semakin nampak betapa hebatnya Allah membolak balikkan hati-hati setiap kita.
Maha besar Tuhan dari menzalimi hamba hambanya, melainkan hamba itu sendiri menzalimi akan diri mereka. Kak Atiyyah ingat tak Abuya Umu? Ayah dan Ibu Kandung Kak Atiyyah!!! dan yang paling besar Ayah ibu kepada hati hati kita yang ajar didik kita agar Takut Allah  Rindukan Nabi. membesarkan dan mentaati Pemimpin.
Kak Atiyyah ingat tak? waktu Umu ada..sebelum Umu pergi tinggalkan kita. Umu selalu cakap dan ingat ingatkan pada kita. "dalam Al Qur'an yang kita baca, Allah ceritakan Aku siapkan Syurga Neraka untuk hamba hambaku tapi Allah ingatkan pada hamba hambanya..Akan Nikmat Syurganya dan azab api nerakaNya. Allah juga ingatkan akan kekuasaaNya!!! Tapi ramainya hamba-hambaku y…

Surat dari Yah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kepada Kak Atiyah yang diingati, Mudah-mudahan apa yang Yah tulis ni untuk Yah sendiri terus mengambil pengajaran dari apa yang dah berlaku. Sebab Iman itu bukan boleh diwarisi walaupun atas nama darah daging sendiri. 
1. Yah masih ingat macam mana pernah Yah sendiri tengok dari dulu lagi K.Atiyah kalau ditegur oleh Abuya (kadang-kadang ditegur tu hanya gurauan sahaja) tapi K.Atiyah akan merajuk dan tarik muka pada Abuya. Maksud Yah kongsikan ini, Sebab memang dari dulu lagi K.Atiyah ni sikap tu macam ni, macam yang dah diceritakan oleh K.Khaulah sendiri yang lebih kenal K.Tiyah. 
2. Bahkan pernah sahaja K.Atiyah (ketika tu masih ada Ummu lagi) punyalah K.Atiyah geram dengan Zainab sebab adalah Zainab ni buat perangai (perangai sebagai budak kecillah, bukan Zainab tu dah dewasa) Sampai K.Atiyah punyalah tak sabar, ambil cawan baling hampir nak kena pada Umu waktu itu. Tapi Umu tenang sahaja sebab Umu kenal sikap K.Atiyah tu. 
3. Ampun maaf K.Atiyah, Zainab send…